سلولیت تغییر خاصی در سلول های چربی و به اصطلاح فیبرهای کلاژن است. سلولیت در واقع نتیجه تجمع بیش از حد چربی در لایه های عمیق (لایه های ذخیره) پوست است. برخی از متخصصان نیز معتقدند سلولیت التهاب مزمن بافت چربی است. سلولیت گردش خون را کاهش می دهد و باعث ایجاد مشکلاتی در متابولیسم سلولی می شود. همچنین به تجمع آب در مکان های خاصی از بدن انسان مربوط می شود.
سلولیت در کدام نواحی ایجاد می شود؟
- پشت ران
- روی باسن
- پشت گردن
- بالای بازوها
- در قسمت داخلی زانوها
علائم سلولیت
- احساس انقباض و سنگینی در مناطق آسیب دیده
- حساسیت به لمس یا فشار، به عنوان مثال در طول ماساژ
- گرفتگی عضلات پا
چه کسانی در معرض خطر سلولیت هستند؟
زنان به دلایل زیر بیشتر از مردان مبتلا می شوند:
- هورمون های زنانه مانند استروژن و پرولاکتین در دوران بارداری به سلولیت کمک می کنند.
- بلوغ، بارداری، شیردهی، قاعدگی و درمان با استروژن اغلب محرک هستند.
- هورمون های زنانه تجمع چربی را تحریک می کنند و بافت همبند را کمتر انعطاف پذیر می کنند. علاوه بر این، بدن زنان نسبت به سلولیت حساس تر است، زیرا دو برابر بدن مردان سلول های چربی دارد. همچنین توجه داشته باشید که پوست مردان ضخیم تر و سلول های چربی آنها کوچکتر و سفت تر است.
علل سلولیت
به یاد داشته باشید که پوست از سه لایه روی هم قرار گرفته است: اپیدرم که پوشش بیرونی را تشکیل می دهد و زیر آن به طور متوالی درم و هیپودرم قرار دارند. روی دومی سلول های چربی قرار دارند. آنها در محفظه های کوچکی که از بالا توسط اپیدرم محدود شده اند، در زیر توسط ماهیچه ها و از طرف دیواره های الیاف محدود شده اند.
هنگامی که ذخایر چربی بیش از حد بارگیری می شوند، این محفظه های احاطه شده توسط الیاف منبسط می شوند و باعث ظاهر نامنظم در سطح پوست می شوند (مثل پوست پرتقال). همچنین منجر به فشرده سازی مخازن آبیاری محلی می شود.
مقالات دیگر: جوانسازی با لیزر فرکشنال co2
متعاقبا، مواد زائد یا سموم ضعیف دفع می شوند و آب در بدن باقی می ماند. در میان هورمون ها، استروژن بیشترین عامل تولید بیش از حد سلول های چربی را دارد.
- اختلالات هورمونی و دوره های فیزیولوژیکی خاصی در زنان باعث ظاهر شدن پوست پرتقالی می شود. در مرحله بلوغ، بارداری و پیش از یائسگی نیز همینطور است.
- افرادی که داروهای استرژی (قرص)، آنتی هیستامین ها یا کورتیکواستروئیدها مصرف می کنند، راحت تر تحت تأثیر مشکل سلولیت قرار می گیرند.
- برخی عادات بد غذایی باعث ایجاد سلولیت می شوند. ذخیره چربی اضافی در بدن بدن افرادی که غذاهای خیلی شور، چرب و کم فیبر، آرد یا خیلی شیرین را دوست دارند، بیشتر در معرض خطر سلولیت هستند.
- سبک زندگی کم تحرک تجمع چربی را افزایش می دهد و مانع از سیالیت گردش خون وریدی و لنفاوی می شود.
- چاقی باعث تولید اضافی هورمونهایی میشود که اغلب مسئول ایجاد پوست پرتقالی هستند.
- سیگار کشیدن اختلالات گردش خون ناشی از سلولیت را تشدید میکند.
- عوامل ارثی و استرس نقش مهمی در تشکیل سلولیت دارند.
عوارض
سلولیت زنان را به شدت آزار می دهد، زیرا مشکل زیبایی شناسی به دنبال آن است. همانطور که رشد می کند، چربی زیر پوست ضخیم تر و متراکم تر می شود. آنها عروق خونی و اعصاب را منقبض می کنند. در نتیجه، بیماران دچار خجالت جسمی و حساسیت مفرط دردناک به لمس حتی با کوچکترین تماس با ناحیه آسیب دیده می شوند. در دراز مدت، سلولیت باعث تجمع سموم در بدن می شود.
عوامل خطر سلولیت چیست؟
- برخی از غذاها
مصرف بیش از حد نمک، رژیم غذایی سرشار از قند و چربی و کم فیبر غذایی ممکن است در ایجاد سلولیت نقش داشته باشد.
- فقدان ورزش بدنی
سبک زندگی کم تحرک به تشدید سلولیت کمک می کند. ماهیچه های ساق پا برای کمک به جریان خون در وریدها اثر پمپی دارند.
بنابراین یک توده عضلانی ضعیف باعث کاهش گردش خون در وریدهای پا می شود که به آن “بازگشت وریدی” می گویند.
- سیگار کشیدن
نیکوتین گردش خون در رگ های خونی کوچک را مختل می کند و اکسیژن رسانی به بافت ها را کاهش می دهد.
- دارو
سلولیت می تواند در اثر مصرف برخی داروها ایجاد شود. مانند:
- داروهای ضد بارداری خوراکی
- استروژن ها
- آنتی هیستامین ها
- کورتیکواستروئیدها
آیا وزن روی سلولیت تاثیر دارد؟
به گفته متخصصان افزایش وزن دلیل سلولیت نیست. در واقع، به نظر می رسد که سلولیت در زنان لاغر به همان اندازه در زنان دارای اضافه وزن دیده می شود. با این حال، افزایش وزن می تواند آن را بیشتر آشکار کند.
درمان سلولیت
هیچ یک از روش های ارائه شده در حال حاضر نمی تواند نویدبخش رفع سلولیت باشد. در بهترین حالت، بهبود موقتی در ظاهر سلولیت وجود دارد. برخی افراد بهتر از دیگران به درمان پاسخ می دهند. پیش بینی اثربخشی آنها برای یک فرد خاص بسیار دشوار است.
گاهی اوقات سلولیت پس از درمان بهبود نمی یابد. برای به دست آوردن یک اثر ماندگار باید آنها را ادامه داد. هنوز شواهد علمی کمی در مورد اثربخشی روش های ضد سلولیت وجود دارد. تحقیق در مراحل ابتدایی است.
درمانهایی که از امواج، لیزر یا تزریق استفاده میکنند، میتوانند عوارض جانبی نادری داشته باشند، اما اصلاح آنها دشوار است، مانند زخم یا قهوهای شدن پوست.
برای مشاوره شخصی، با یک پزشک یا متخصص پوست که در زمینه زیبایی عمل می کند مشورت کنید.